Vítejte na stránkách projektu MONDIS

Home1  Home2  Home3

Home4  Home5  Home6

MONDIS (zkratka anglického MONument Damage Information System) je výzkumný projekt zpracovávaný Katedrou kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze a Ústavem teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd České republiky.
Mezi hlavní cíle projektu náleží integrace stávajících znalostí a odborných podkladů z oblasti ochrany kulturního dědictví včetně posílení vzájemné spolupráce a výměna zkušeností.
Projekt MONDIS je zaměřen především na:
•    Dokumentaci poruch a poškození kulturních památek
•    Analýzu vztahů mezi poruchami a jejich příčinami
•    Opatření ke zmírnění škod a plánování stavebních zásahů
•    Rizikové činitele vedoucí ke vzniku poruch a možnosti rizikům předcházet
Projekt MONDIS je určen k podpoře profesionálních pracovníků zabývajících se stavebně-technickým stavem památkových objektů i návrhy na odpovídající opatření či stavební zásahy. K tomuto dochází s využitím znalostního systému určeného pro dokumentaci a analýzu poruch a poškození památkových objektů.  Snahou je přitom překonat omezení starších databází a využít moderní sémantické technologie, které jsou schopné nezbytné informace o poškození a poruchách mnohem lépe vkládat, uspořádávat a zpracovávat.
Předpokládané výstupy projektu zahrnují webové uživatelské rozhraní a mobilní aplikaci určenou pro místní šetření a ohledání objektu. Uvedený sotware by měl sloužit všech subjektům podílejících se na ochraně kulturního dědictví, tedy správcům, vlastníkům, projektantům, stavebním firmám i dalším.

Tento projekt výzkumu, vývoje a inovace s oficiálním názvem Poruchy nemovitých památek: znalostní systém pro analýzu, návrh intervencí a prevenci byl podpořen grantem Ministerstva kultury s identifikačním kódem DF11P01OVV002 v rámci Programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity (NAKI).

Projekt navíc získal finanční podporu pro aktualizaci aplikace pro kontrolu železobetonových budov z projektu CONSErvation of 20th century concrete Cultural Heritage in urban changing environments (CONSECH20) financované Joint Programming Initiative on Cultural Heritage přes Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky s národním identifikátorem projektu 8F18005.

Home7  Home8  Home9

Home10  Home11  Home12

Home13  Home14  Home15

Home16  Home17

Blog

Účast na veletrhu Památky 2013

Projekt MONDIS se prezentuje na veletrhu Památky 2013. Navštivte nás na našem stánku v zadní části střední haly.
Předchozí
Komentáře
Trackback URL:

Zatím nebyly vloženy žádné komentáře. Buďte první.
  • Položky